הכנה רוחנית לחנוכה

ברצוננו  להוכיח  שהחיבור בין חומר ורוח גוף ונשמה שמים וארץ- חיבור זה הווה את עיקר מלחמת היוונים מול היהודים והפריע לאויבנו מאוד.  

המהר"ל בחידושי אגדות (חלק א' עמוד ד) מסביר שמשהו בכוחם של היוונים היה יותר חזק מהקודש של העם היהודי, ולכן הצליחו לטמא את כל ההיכל, כל השמנים חוץ מפך אחד שהיה עליו חותם של כהן גדול, זאת מכיוון שלכהן הגדול יש מעלה יותר גבוהה מההיכל, שהיא אף יותר גבוהה ממעלתם של היוונים. יוון יכולים לנצח את הקודש אך לא את קודש הקודשים. 

מהם הקודש וקודש הקודשים? הרב באורות הקודש (חלק ב', יז) כותב שהקודש הוא קודש נטו ללא שום חול מעורב בו, ואילו קודש הקודשים זה שילוב של שניהם- זה אומר המהר"ל, יון לא יכולים לנצח. מהו אותו שילוב?

 בויקרא רבה (כא, ו) דרשו מדרש פלא: "בזאת יבוא אהרון אל הקודש" (הכוונה כאן לקודש הקדשים) – בזכות ברית המילה דהיינו ברית המילה בזכותה אפשר להגיע לקודש הקודשים.

 בספר החשמונאים (א, ס-סא) כתוב שהיה מאבק גדול מאוד מצד היוונים בברית המילה. במדרש מסופר שהגזרה הראשונה של היוונים הייתה שאסור שיהיו מנעולים לדלתות, זאת כדי ליצור עולם של מוחצנות ,פרוץ ומופקר בניגוד לצניעות שזה ריכוז בעולם הפנימי, אך עם ישראל הצליחו למרות הקושי, לעמוד בזה במשך שלוש שנים, וזה יפה מאוד. אנו יודעים בספרות השותי"ם בתקופת השואה על יהודים בגטאות שכל משפחה קבלה חדר בודד עם כמה משפחות ויש שם סיפורי גבורה אמיתית נפשית של אנשים שהצליחו לשמור על גדרי הצניעות.  ולכן המשיכו היוונים ולא אפשרו היוונים גם ללכת למקווה, כדי שלא יוכלו האיש והאישה לחיות יחד חיי טהורה- שימו לב: הם לא רצו להורגם- את האיש והאישה ואפילו לא אכפת שיהיו ביחד אלא למנוע חיי טהרה. גם בגזירה זו עמד עם ישראל ולא שימשו מיטותיהם , אז החליטו היוונים שכל כלה ביום הראשון אחרי חופתה צריכה לבוא לפני שר יווני שיטמא אותה. ראו את זה הבתולות והחליטו לא להתחתן כדי לעמוד גם בגזירה זו.

 למה ההצקה סביב ברית מילה, תבעל להגמון,מקוה? למה הדברים הנוספים שבת וחודש. במסכת ראש השנה (יח,ב) מסופר שלאחר הניצחון של החשמונאים על היוונים, הוחלט שבכל שטר יכתבו גם את שם ה'. וכמובן מזה קודש ומזה קודש הקודשים? מה הקשר בין כל הדברים הללו? מה כל זה אומר לנו? 

התשובה לכך היא שבזמנים ההם היו אומות שהתעניינו רק בגוף ותענוגותיו, והיו אומות שהתעניינו רק ברוח- פילוסופים. יוון לעומת זאת הייתה אומה מתקדמת, וראתה בשני הדברים דברים חשובים, הפילוסופיה וחיטוב הגוף ואיצטדיון בהתאמה אך בתנאי אחד: לא לשלב בין שניהם- הרוח והחומר לא יכולים ללכת ביחד. אין יכולת להכיל את הרוח והחומר ביחד. אתה רוצה להתחתן? להתייחד עם אישה?  תתחתן- אל תקרא לזה קידושין - זה לא דבר קדוש! זה דבר חומרי- נהנתני! תתחתני מתוך טומאה תבעלי להגמון בלי מקווה. הגזירות באו כדי לגרום לניתוק בין העולמות . חודש זה קידוש של עם ישראל-בני אדם וקובעים את קדושת הזמן והמקום, ברית זה קידוש היצרים- השילוב הראוי. לכן גם לאחר שניצחו במלחמה, החליטו החשמונאים שיכתבו על השטרות את שם ה', כדי להראות את השילוב בין הכוחות החומריים והאלוקיים. הרצון של היהודים איים על היוונים, מכיוון שהם לא ראו את השילוב בין שני הכוחות כאופציה, אלא כשני כוחות נפרדים, ולכן כל כך שנאו את היהודים, ורצו לפגוע בחיבור בין הכוחות. חיבור זה הוא הרבה יותר מאיים. בפרט שהיוונים מקבלים חומר ומקבלים רוח רק מפרידים בינהם: מושגים כמו ברית, צניעות, טהרה זה אנטיתזה – תבחר זה או זה ולא תחבר-הרי את מקודשת לי! המאבק לא היה רק בין הרוח של היוונים לרוח של היהודים, אלא גם בשילוב עם החומר. לכן אומר המהר"ל שאת הקודש בפני עצמו יכלו היוונים לנצח, מכיוון שבקודש כלפי עצמו היה ליוונים אלטרנטיבה חזקה. את קודש הקודשים לעומת זאת לא יכלו לנצח, מכיוון שזהו דבר הרבה יותר חזק, שבזכות הקודש עולה גם ערכו של החול. מזה בית המקדש? זה בית חומר שיש בו שיא הרוחניות אבל זה בית! אנו אומרים רופא כל בשר ומפליא לעשות מה אומר הרמ"א? הפלא הגדול שהקב"ה חיבר בין גוף האדם לנשמה של האדם – אזי גם המצות והמעשים טובים צריכים להיות מורכבים משניהם: צדקה,תפילין, שופר. 

לסיכום: הרמב"ם באגרת תימן מסביר למה יש אנטישמיות ושנאה- למה שנקרא שמו סיני?  שבהר סיני ירדה שנאה לעולם וזה מאוד מחייב- למשל המורה אומרת להביא תנ"ך למחר יוצאים החבר'ה לחוץ ואומרים לא נביא ואז יהיה שיעור חופשי . מגיע יום למחרת והמורה אומרת להוציא כולם תנכי"ם ואף אחד לא מוציא חוץ מאחד שאומר חשקה נפשי בלימוד. עכשיו יש לכיתה שתי אופציות לתגובה: איזה למידה איזה בהירות אנו רוצים להיות כמוהו- רוץ ותצלם לכולם ואפשרות שניה מחכים להפסקה ומפוצצים אותו מכות כי הוא נותן רף מחייב וקשה ומאיים עלי, למרות שאני יודע שהוא צודק. 

הוא הדין אצלנו . היוונים לא יכלו לחבר בין הדברים בין חומר ורוח ולכן נעקור דלתות, לא יהיה ברית מילה, תבעל להגמון, לא יהיה שבת וחודש זה לא מאבק מי יותר חזק אין לנו בעיה שתהיו ביחד אבל למה לומר הרי את מקודשת לי נקודת ההשקה בין קודש לחול היא המפריעה. 

הרב קוק במועדי הראי"ה כותב  שההבדל הזה בין היוונים לעם ישראל בא לידי ביטוי במנורה, שמצד אחד,  האדם הדליק אותה (חומר), אך מצד שני היה נס בנר המערבי (קודש) – שילוב של שני הכוחות. היוונים לא יכלו לשלב את שני הכוחות האלה, וטימאו את כל השמנים כדי להילחם במשפחות הכהונה שמציינות את השילוב בין הכוחות. משפחות הכהונה הם אלה שניצחו ע"י הכוח הגופני את היוונים, ספרא וסייפא, ישיבות ההסדר כמשל, כי בתוכם יש גם את כוחות הקודש, וע"י השילוב בין שני הכוחות הצליחו לנצח.  גם נס הניצחון וגם נס- יש גבורה ויש הלל והודאה ולכן הרמב"ם דווקא בחנוכה אומר חזרה מלכות לישראל יותר ממאתים שנה וכן בחג האורים נר זה  אש רוחני שיש פועל בגשמי.