הלכות מנגל ביום העצמאות ובכלל


הנקודות ההלכתיות המרכזיות לעשיית מנגל  – תשפ"ד

 1.טבילת כלים-
 גוף המנגל -אינו טעון טבילה לעומת רשת של מנגל שבדרך כלל טעונה טבילה.  מנגל חד פעמי-מחלוקת אחרונים אם יש להטביל בלא ברכה והמקובל להקל.

 2. מנגל 'לא מוכר'- עדיפות להבאת רשת מהבית והלבשתו על הרשת הקיימת אם לא, ניתן להכשיר עד רמה שכל הלכלוך יתפחם. 

3. שיפודים-
  מתכת-יצור במפעל בבעלות גוי-טבילה בברכה,
  עץ-אינם צריכים הכשר.
  עץ מובחר-צריך הכשר.

 4.כשרות הבשר – מחולק לשלושה חלקים:
 עוף (בדיעבד על עוף בחזקת כשר),
 בשר (עדיפות לבשר 'חלק'),
 בשר מעובד (מוצר מורכב). 

5. זיופי כשרות-חובת קניה במקומות שהעוף או הבשר סגור 'חותם בתוך חותם ' או במקומות מפוקחים שיש להם תעודת כשרות בתוקף.

 6. הכשרת הבשר- נעשית על ידי מליחה או צליה המוצאים את הדם .

 7. הכשרת לב[1] וכבד. 

8. חרקים – זהירות מחרקים מעופפים העלולים ל'נחות' על גבי האוכל.


הכשרת כבד לדעת האשכנזים



הכשרה כבד לדעת ספרדים

  • די בצלייה של הבשר על האש, לפחות עד שיעור של חצי בישול (ואין צורך לשרוף את הבשר!). הילקו"י מקל אפילו פחות מחצי בישול.  
    חלק מהספרדים
    , בעיקר יוצאי צפון אפריקה, נוהגים כדעת האשכנזים בנושא הזה, וכל אחד ינהג כמנהג אבותיו.


שתי הערות לסיום:

  • כאשר רוצים לבשל את הכבד או הלבבות לאחר הצלייה, משתנות חלק מההלכות הללו, והדבר תלוי במשך הזמן שחלף מהשחיטה ועד לצלייתו-72 שעות.
    אם עבר 72 שעות מותר רק בצליה לכן יהיה כתוב לצליה בלבד.
    אם הכבד הוקפא יש בדבר מחלוקת ורבים המחמירים בעניין ומי שמקל יש לו על מי לסמוך.
  • כלי הצלייה: למנהג האשכנזים, בעת הצלייה של בשר "לא מוכשר" מכל סוג שהוא, הדם היוצא ממנו נוטף על הכלים ונבלע בהם. בשל כך, צריך לייחד לצורך צליית בשרים "לא מוכשרים" כלים מיוחדים (כמו: רשת, סכין חיתוך, מזלג להפוך את הבשר) שישמשו אך ורק לצליית בשרים אלו.
מצווה להפיץ לזיכוי הרבים-
חג עצמאות שמח
😊 


  
 [1] הכשרת לב יכולה להתבצע גם בעזרת מליחה. נקטנו את הדרך הנפוצה- דרך הצליה