תקנת חז"ל לטובת בנות ישראל-תקנת "שקדו" והשלכותיה המעשיות
כתובות דפים ב-ה
הקדמה
המשנה בתחילת מסכת כתובות[1] קובעת ימים מוגדרים בהם צריך להתחתן:
המשנה מגדירה כי יש לישא בתולה דווקא ביום רביעי כיוון שפעמיים בשבוע מתכנס בית הדין - בימים שני וחמישי, ויש פעמים שאינו מוצא לה בתולים וצריך ללכת לבי"ד מיידית בכדי שלא תתקרר דעתו ויחליט, חלילה, להמשיך לחיות באיסור[2].
בהמשך הגמרא[3], מבארים חכמים מדוע דווקא ביום רביעי כונסה ולא ביום ראשון, שהרי אף ביום שני ניתן להשכים לבי"ד!
בראשונים אנו מוצאים שני כיוונים מרכזיים- מדוע תקנו חכמים תקנה כזו שתוחמת את יום הנישואין ליום אחד:
מגישת הרמב"ן ודעמיה (רשב"א ורבינו יונה) אנו מבינים היטיב את הצורך בשלושה ימי חול רצופים בהם החתן טורח לפני הסעודה . נחשוב לעצמנו מה היה קורה במקרה והיו הנישואין נערכים ביום ראשון? מה היה קורה למאכלים? המאכלים שהוכנו לפני כן, בשבוע הקודם, היו נפסדים לפני סוף ימי המשתה . ומי היה 'תופס פיקוד' במקרה זה? בודאי שהיה על החתן לעסוק בהכנת הסעודות עצמם, ובכך היה נמנע מלהתעסק בשמחת אשתו. בעקבות כך, תקנו חכמים לשאת ביום רביעי, כדי לתת לחתן אפשרות להכין את סעודות שבעת ימי המשתה לאחר השבת. נמצא שבקביעת זמן הנישואין ביום רביעי ישנה תקנה והטבה לבנות ישראל , שע"י כך יהיה הבעל פנוי לשמח את אשתו במשך שבעת ימי המשתה, וכדברי הרמב"ן המובאים בשיטה מקובצת[4]:
מאידך, מצינו רוח קצת שונה בדברי הריטב"א[5]. באותם הימים המנהג המקובל היה לחכות שניים עשר חודש מעת ברכת האירוסין עד אשר נישא הזוג וחי חיי זוגיות שלמים. בשנה זו אסורה האישה על כל העולם עד אשר יברכו את "ברכת החתנים" ויכניסה לתוך ביתו לשם נישואין. אם הסתבר כי בתקופה זו האישה זינתה תחת ארוסה - אסור להם להמשיך ולחיות יחדיו והיא יוצאת ללא כתובה! ייתכן כי פתח זה נתן אפשרות לאנשים שנשותיהם לא מצאו חן בעיניהם מיד לאחר נישואיהם להשכים בבוקר לבי"ד ובקלות לומר "פתח פתוח מצאתי" ולדרוש את ביטול הנישואין ללא חובת תשלום הכתובה. בעקבות כך, החליטו חכמים לתקן תקנה שתסייע לשמר מעט את חיי הנישואין, תקנה בה על הבעל לטרוח ג' ימים בעצמו על הכנת הסעודה לקראת החתונה ובכך יהרהר בשנית האם כדי לו להוציאה מיד- לאחר טירחה כה רבה, וכדברי הריטב"א[6]:
ויש בזה תקנת בנות ישראל שלא יעליל עליה בטענת בתולים, שאין אדם טורח בסעודה כל כך בכדי.
ככל תקנה אחרת של חז"ל[7] גם בתקנה זו ניתן לברר האם תקנה זו היא בגדר תקנת חכמים שאינה ניתנת לפירצה או שמא התקנה בגדר "המלצה בעלמא" שניתן בעת הצורך לעוקפה.
נדמה שאת התשובה לשאלתינו נמצא בהמשך מסכת כתובות[8]:
אמר רב שמואל בר יצחק: לא שנו אלא מתקנת עזרא ואילך, שאין בתי דינין קבועין אלא בשני ובחמישי, אבל קודם תקנת עזרא שבתי דינין קבועין בכל יום, אשה נשאת בכל יום.
מדברים אלו משמע שלפני תקנת עזרא לא היה צורך להתחתן דווקא ביום רביעי , שהרי עיקר התקנה שיטרח לחתונה ג' ימים ובזמן שישבו בי"ד בכל יום - היו מתחתנים בכל יום אלא שהיו טורחים ג' ימים לפני החתונה . ממשיכה הגמרא:
הא בעינן שקדו דטריח ליה
הגמרא שואלת 'הא בעינן שקדו' ודוחה 'דטריח ליה' כלומר המקשן בהכרח הבין שמדובר פה בתקנת חובה. אומנם פתרת את טענת בתולים שהרי יש בתי דינים בכל יום אבל זלזלת בתקנת חכמים של חובת שקידה בשלושת ימי חול. מאידך, התרצן הבין שמדובר במקרה שטרח הבעל בהכנת הסעודה במשך שלושה ימים קודם השבת ובאופן שלא תפסד הסעודה. אם כן , תקנת שקדו- טירחא בסעודה במשך שלושה ימים: ראשון, שני , שלישי- אינה בגדר חובה אלא כעצה טובה בלבד[9].
לפי דברינו מובן היטיב המחלוקת בין הפרשנים כדלהלן.
היש"ש מלמדנו מספר עקרונות מדיונו הראשון במסכת[10]:
כבר 'מכותרת' הדין מניח המהרש"ל ג' הנחות חשובות:
בהמשך דן המהרש"ל בשאלה מרתקת משמו של רבינו אפרים- מה הדין אם החתן לא מעונין לטרוח בסעודה וזו לשונו:
וכתב רבינו אפרים (רא"ש סימן ג') אי אמר החתן לא טרחנא, אלא אכניסה בלא סעודה, לא זו שהיא יכולה לעכב, אלא אפילו אי קרובי הכלה בעו דלעבד סעודה, כפינן ליה למעבד סעודה, כפום מנהגא דחזייא לדידיה ולדידה, ומסתמא כמנהג המקום, וכן כתב שמעשה בא לפני רבו הרי"ף, והורה כן, וכן הסכימו האחרונים[11], ונראה לי ראיה לדבריו, מדקאמר שקדו חכמים על תקנת בנות ישראל, משמע דבדידה תליא, דחשו חכמים לכבודה, ומדבריהם משמע, דהוצאת הנשואין על החתן, ... אם לאו שמתנה בקנין מקודם, כי הכל לפי התנאי:
היש"ש מסיק מרבינו אפרים ומהרי"ף שהכלה וקרוביה יכולים לדרוש את הוצאות הסעודה- שהרי התקנה היא לטובתה[12]- אלא אם החתן מתנה מראש ע"י קנין שאין ההוצאות עליו. מכאן מוכח שיש לאישה וקרוביה זכות ממונית על מימון ההוצאות ורק אם החתן מתנה אזי תנאי שבממון תנאו קיים[13].
מאידך, הרמב"ן דן בשאלה מדוע לא מוזכר במשנה טעם תקנת "שקדו" ומסכם:
דברים אלו חזקים אף יותר בדבריו של תוס' כתיבת יד (המובא בשטמ"ק) בעניין הסיבה להבאת 'ברכת הדגים'[14] כטעם נוסף להינשא דווקא ביום רביעי:
וטעמא דברכה איצטריך להיכא דליכא שקדו כגון היכא דטריח ליה...
מדברים אלו משמע שאין זו תקנה חזקה אלא בגדר "המלצה בעלמא".
שקדו בזמנינו- נישואין ביום שישי
ראינו שתקנת 'שקדו' ותקנת 'בתולים' הביאו את הבתולות להנשא ביום רביעי בלבד. כידוע, רבים נוהגים להתחתן בימי שישי-אף בזמנינו. יש לציין , שהמנהג היה נפוץ בארצות אשכנז[15] ואף מנהג ירושלים מלפני חמישים שנה מוכיח שכך נהגו אנשי ירושלים מאחר והעוני שלט בכל פינה והאנשים נאלצו 'לחבר' את סעודת השבת עם סעודת החתונה- בכדי לחסוך סעודה אחת עם כל בני המשפחה[16] .
בכדי להתיר הנישואין בימי שישי נצטרך 'לעבור' חמש משוכות[17] :
הגמרא בדף ג,א[18] קובעת בצורה הגיונית שאם ישנם בתי דינים קבועים בכל יום - אשה, אפילו שהיא בתולה, יכולה להתחתן בכל יום.
נראה לר"י דמכל מקום אין נשאת בשישי דהא אין דנים בשבת
ר' יצחק יוצא מנקודת הנחה שאין בתי דינים בשבת מחשש של חכמים שמא יכתבו את פסק הדין בשבת[20]. אם כן, איך לא נחשוש ל'טענת בתולים' שהרי הכלה נבעלת בליל שבת ולמחרת לא יהיה בתי דינים מזומנים לשמוע את טענתו של החתן ויש חשש לקרורי דעתיא דבעל עד יום ראשון ובכך יווצר מצב שהבעל ימשיך לחיות ח"ו עם אשתו באיסור.
התוס' מבארים ב' סיבות מדוע אף בימינו ניתן להתחתן ביום שישי:
התוס' בתירוצם השני נותנים הסבר חדשני: לפי שיטת רש"י במשנה שכל מטרת בי"ד היא לייצר רעש ומהומה בכדי שיבואו עדים ויתברר שאכן זינתה ויאסרוה עליו- בימינו שאין בתי דין קבועים ואין מקום קבוע לדון – אין הבי"ד מקום אסיפה הגורם להוצאת קול- הלכך, אין בעיה להתחתן בשישי[21].
מנגד הר"ן על הרי"ף[22] מתרץ בצורה פשטנית את קושיית תו"ס:
מתוקף מאמרינו נציין שלהלכה נפסק בשני מקומות בשולחן ערוך[23] שמותר לבעול תחילה בשבת. אמנם נחלקו ראשונים ואחרונים האם הדם מוגדר כ'מפקד פקיד'- כפקדון שעומד לצאת במהרה או 'חבורי מיחבר'- מחובר לגוף האשה ויוצא ע"י חבורה- אך לית מאן דפליג שהלכה למעשה הבעילה מותרת.
אלא אמר רבי זירא-גזירה משום שמא ישחט בן עוף
לאחר דיון קצר בהקשר חיוב ריבוי אכילה בערב יום הכיפורים מסיימת הגמרא
השתא דאתית להכי ערב שבת נמי גזירה שמא ישחט בן עוף
שפתי הגמרא ברור מיללו - גם לגבי איסור לבעול תחילה בליל שבת יש חשש שישחוט בן עוף[24] לצורך סעודת הנישואין הנערכת ביום שישי ועלולה להמשך לתוך שבת , ומתוך טרדתו בסעודה ישכח וישחט בן עוף בשבת.
ואכן הרמב"ם[25] כהרגלו פסק כפשט דברי הגמרא
אמנם הר"ן[26] בהסבר הרי"ף טוען טענה חזקה בעומק הסוגיא- ומבאר מדוע הרי"ף לא הביא טעם המופיע בגמרא ללא מחלוקת:
הר"ן יוצא מנקודת הנחה שיש להסתכל על הסוגיא בהיבט רחב. הגמרא הביאה את 'בן עוף' באמצע סוגית בעילה תחילה בשבת משום שהחשש שמא ישחוט בן עוף 'כפוף' לדין בעילה בשבת, וכיון שלמעשה מותר לבעול תחילה בשבת אין חוששים לשמא ישחט בן עוף[27].
ישנו חיוב להתכונן לשבת קודש וחכמים חששו שאם יאכל אדם סעודה גדולה ביום שישי,לא יהיה לו תיאבון לסעודת ליל שבת[28], ויפגע בכבוד השבת ע"י השווית כבוד השבת לכבוד יום חול . זאת ועוד, קיים חשש ממשי שהעיסוק בסעודה הגדולה יפריע להכנות המצווה החשובה: מצוות כבוד שבת[29]. עם זאת, כתב המשנה ברורה[30] שאם סעודת הנישואין בע"ש מותר לעשות הסעודה ומ"מ לכתחילה 'טוב ונכון' לדחות הסעודה לזמן אחר . ונראה לענ"ד שלית מאן דפליג שככל שיקדימו הסעודה (לפני חצות) ייטב לכבוד השבת, וכן מצאתי בערוה"ש[31] שכתב
אם נשא בערב שבת , בבוקר –יש לעשות הסעודה
פסיקת ההלכה- סעודת הנישואין ביום שישי ערב שבת- בזמננו
לדעת מ"א[35] מותר לאדם לארס אשה ביום שישי, כדי שלא יקדמנו אחר. ולדעתו גם נישואין/חופה מותר לקיים ביום שישי, כדי להזדרז בקיום מצוות פריה ורביה. וממילא יוצא, שמותר לערוך ביום שישי חתונה, שיש בה אירוסין ונישואין[36].
אולם מנגד, לדעת רבים, אסור לקיים את סעודת הנישואין ביום שישי, ורק כאשר לא ניתן לדחות את הסעודה ליום אחר, מותר לקיים את החתונה ביום שישי[37] . ואם כן כיום, שקובעים את החתונה זמן רב מראש, ואפשר לקבוע את זמן החתונה ליום אחר, ברור שאין לקבוע חתונה וסעודה ביום שישי[38].
ולמ"ב[39], מצד הדין מותר לקיים חתונה ביום שישי, אבל לכתחילה טוב ונכון כשאפשר לדחותה ליום אחר, עקב שמירה על כבוד השבת ועוד חשש לקילקולים נוספים.
בדור השואף לשיווין בין המינים ולהעצמת הפמניסטיות הנשית יש להבין מה עיקר תפקידה של האשה מחד, ומאידך שלא ח"ו לזלזל ולהנמיך בכהוא זה את כבודה של אשה כמאמר רבותינו 'אוהבה כגופו ומכבדה יותר מגופו"[40].
[2] ראה רש"י על המשנה ד"ה: "בשני ובחמישי"
[5] וכן מוכח מלשון רש"י י,א ד"ה חזקה.
[6] כתובות ב, א ד"ה: "שקדו חכמים על תקנת בנות ישראל שיהא טורח בסעודה"
[7] לדוגמא: תקנת גבינות וחלב גויים, גידול בהמה דקה, חזרת הש"ץ בתפילה ועוד
[9] ניתן גם להסביר את דברי התרצן שעיקר תקנת שקדו - רצונם של חכמים לטירחה בסעודה ג' ימים ולא משנה האם הטירחה מתבצעת לפני השבת או אחרי השבת. ונדמה כי ניתן לתלות תובנה זו בדברי הרמב"ם הלכות אישות פרק י הלכה יד '.. אין נושאין נשים לא בערב שבת ולא באחד בשבת ...ואין צריך לומר שאסור לישא בשבת...אבל שאר הימים מותר לישא אשה בכל יום שירצה והוא שיטרח בסעודת נישואין שלשה ימים קודם [יום] הנישואין".
[11] וכן נפסק בשולחן ערוך אבן העזר סימן סד,ד
[12] לענ"ד ראייתו של היש"ש אינה מוכחת- אומנם התקנה נתקנה לטובת בנות ישראל אך אין זה אומר שיישומה תלוי אך ורק ברצון הכלה ולא מתחשבים כלל ברצון החתן.
[15] דרכי משה אבן העזר סימן סד ס"ק ד'.
[16] הד לדבר נמצא בדברי בדרכי משה הנ"ל שכתב שהתירו מפני תקנת עניים.
[17] מטבע הדברים נתמקד בבעיות העולות מסוגייתנו . זאת ועוד, חלק מהמשוכות יתמקדו בסעודה ביום שישי וחלקם בליל שישי וחלקם ב'גלישה' מ'חול' אל ה'קודש'.
[19] דף ג,א למטה ד"ה 'אי איכא בתי דינין'
[20] להרחבה: עיין במשנה ביצה לו,ב ובגמרא לז,א בתחילתה.
[21] יש מקום לדון לפי תירוצו השני של תוס'- האם בימינו עם התקדמות הטכנולוגיה שבקלות ניתן להעביר מידע חיוני לכל מקום בעולם- יחזור הדין לקדמותו, שהרי לא גרע יכולת בית הדין בימינו למצוא עדים מהיכולת למציאת עדים בתקופת חז"ל.
[23] אבן העזר סימן סג,א. אורח חיים סימן רפ,ב
[24] למה דווקא שחיטת בן עוף? מספר טעמים נאמרו בראשונים- הריטב"א טען שפעולת שחיטת בן עוף הינו דבר קל וזריז ובקלות ניתן לשכחה. תו"ס ד"ה אלא ציין שמדובר בבן עוף משום שהרגילות לשחוט עופות צעירים ורכים .
[26] הר"ן על הרי"ף מסכת כתובות דף ב עמוד א ד"ה הלכתא
[27] תירוץ זה מתאים לשיטת הרי"ף אשר בהרבה מקומות לא פוסק כמסקנת דברי הגמרא כיון שמדובר בתירוץ שהגיע אגב אורחא , תירוץ דחוק וכדומה. לדוגמא: "שינויא הוא ולא סמכינן אשינויא" (רי"ף כתובות נב, ע"ב); "ההוא שינויא בעלמא הוא, דהא לית הלכתא כוותיה" (רי"ף כתובות סג, ע"א); "וההיא פירוקא דפריק, שינויא היא" (ריף גיטין כד, ע"ב); "אף על גב דפריק שמואל שינויא בעלמא הוא ולא סמכינן אשינויא" (רי"ף גיטין מב, ע"ב); "שינויא הוא ולא סמכינן אשינויא" (רי"ף ב"מ כ, ע"ב).
[36] וכ"כ עוד פוסקים ובניהם הגר"א ובא"ח ש"ב לך לך כא
[38] כ"כ בחזון עובדיה עמ' לב-לד.